Ankie Koopmans – De Vos

Ankie de Vos is een veelzijdig kunstenaar: portrettiste, keramiste, beeldhouwster en sculpturen vormgeefster. Haar werk geeft een bijzondere artistieke ontwikkeling weer. Ze is begonnen met het tekenen van fijngevoelige kinderportretjes in potlood en houtskool. Deze kleine portretjes in zwart-wit hebben haar de nodige bekendheid bezorgd. In deze periode heeft zij haar fascinatie voor ogen als spiegels van de ziel ontwikkeld. Deze fascinatie heeft geleid tot een bijzondere serie van alleen maar ogen. Later heeft ze de kwast en het pastelkrijt ter hand genomen en heeft ze in opdracht grote en kleurige portretten gemaakt.

Na het tweedimensionale verkend te hebben, heeft ze zich in het driedimensionale verdiept en is ze gaan beeldhouwen en met klei en metaal gaan werken. Opgesteld in haar eigen beeldentuin staat een groepering van terracotta monden. Naast ogen en monden komen ook handen veelvuldig voor in haar werk. Het monumentale keramische beeld van `de handreiking’ is daar een voorbeeld van. Met mens en dier als haar grote inspiratiebronnen weet ze steeds weer nieuwe wegen in te slaan, of het nu kleine keramische hondensnuiten, vogeltjes of lollige kikkers zijn, of een grote plexiglasgravure voor de openbare ruimte, die opgesteld is in de buitenexpositie “Lust aan de Luts” in Balk.

Ankie de Vos is getrouwd met Geert Koopmans en samen hebben zij de tuin van hun woonboerderijtje in De Blesse omgetoverd tot een waar paradijsje waarin haar sculpturale objecten en abstracte buitenschilderijen goed tot hun recht komen en waar ook haar atelier staat. Dat ze signeert met haar meisjesnaam is een hommage aan haar ouders van wie zij haar artistieke gave geërfd heeft.

Opdrachten; Schilderijen:
Voor particulieren en bedrijven, o.a.
voor fabriek Dyka in Steenwijk,
Schoenenfabriek Hengst Footwear en
Gemeente Steenwijkerland (portretten van oud-burgemeesters Molendijk en Schippers).
Zieken huis Bronovo in Den Haag
Jumelage stichting Steenwijkerland

Comments are closed.