Gepubliseerd 2 januari 2020


Portret overstijgt grenzen .Gepubliseerd 1 juni 2015 Steenwijker Courant


Portret overstijgt grenzen ,word verscheept naar San Francisco in de Verenigde Saten


Aluminium beeld gemaakt voor expositie in paarden stal

5 mm. Aluminium borstbeeld van paard op houten sokkel

5 mm. Aluminium borstbeeld van paard op houten sokkel


Kunst in Spijkervet stallen

aug Steenwijker courant


Kopje cultuur. Steenwijker courant aug.2012

Kopje cultuur. Steenwijker courant aug. 2012


DAAR DEDEN WIJ HET VOOR!

In gesprek met mevrouw Ankie Koopmans de Vos, de maakster van dit Schilderij in opdracht van de diaconessenkring Bronovo. Dit ter gelegenheid van het 145 jaar bestaan van Bronovo.

Ankie was een goede bekende van zuster Romke Vormeer – diacones van Bronovo – en heeft jaren veel betekend voor haar; Romke was erg op haar gesteld!

Ankie heeft veel mooi werk gemaakt, zoals het schilderij van de diaconessen- broche (hangt in de Orangerie) en portretten van o.a. Prinses Amalia en Prins Claus. Van deze laatste heeft zij een portrettekening mogen overhandigen aan Koningin Beatrix met koninginnendag in 2002 te Meppel.

Toen ik haar vroeg om een schilderij te maken ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van Bronovo, was zij dadelijk bereid. “Wat wilt u vertellen met het schilderij?” vroeg Ankie…..
Goede vraag; wat zouden wij, als diaconessen willen vertellen? … Iets van zorg voor zieken van jong tot oud, geïnspireerd vanuit ons geloof, de duif ….
En de mogelijkheid om dit waar te maken in Bronovo….”

DAAR DEDEN WIJ HET VOOR!

De Zusters: Willy Bassa
Corrie Blok
Paulien v.d. Broek
Didi de Raad
Jetty Schumacher
Miek Zier
Joop Dijk

Den Haag, 4 februari 2010


Kunstkring Steenwijkerwold in Herzebrock


Feest van de Geest


Ankie Koopmans-De Vos maakt portret oud-burgemeester Henk Schippers

‘Een man met een vriendelijk gezicht’

In het gemeentehuis van Steenwijkerland aan de Vendelweg in Steenwijk wordt volgende week vrijdag een portret onthuld van wijlen Henk Schippers, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Steenwijk. Het portret is gemaakt door de 51-jarige Ankie Koopmans-De Vos uit De Blesse. Vanaf een foto maakte ze de beeltenis van Schippers. ‘Een man met een vriendelijk gezicht’, zo herinnert de schilderes zich de gelaatsuitdrukking van de bijna drie jaar geleden overleden oud-burgemeester.
De Weststellingwerfse kunstenares heeft Schippers persoonlijk gekend. ‘Ik heb jarenlang de eerste prijs ontworpen van het traditionele orgelconcours in de Grote Kerk in Steenwijk. In 1999 hebben we samen een beeld onthuld, drie orgelpijpen van keramiek. Maar bij het maken van portretten heeft dat voor mij geen invloed op het resultaat. Ik ga puur af op de foto. Met een loep haal ik er alle details uit die de gelijkenis zo sterk maken.’

Opdracht
Ankie Koopmans-De Vos kreeg ongeveer twee jaar geleden van de gemeente de opdracht om een portret van Henk Schippers te maken. ‘De gemeente was op mij gekomen door de expositie van Steenwijker kunstenaars, die aan het eind van 1999 in De Meenthe te zien was. Ik was daar ook aanwezig met een aantal werken, waaronder het portret van Steenwijker Jan Katers. En die was de commissie beeldende kunst opgevallen. Deze commissie adviseerde vervolgens b en w om mij het portret van Schippers te laten maken. Maar ook een portret van oud-burgemeester Pieter Jan Molendijk en ik verwacht elk moment nog een opdracht te krijgen om ook een portret te maken van oud-burgemeester Jurjen Jan Hoeksema.’
Ankie Koopmans-De Vos kijkt met voldoening terug op de drie maanden die ze nodig had om het portret van Henk Schippers te maken. Z’n vrouw Simone en dochter kwamen regelmatig naar mijn atelier aan de Steenwijkerweg om te kijken hoe het mij verging. Dat was een goede bijdrage in hun verwerkingsproces. Het was beter om af en toe te kijken hoever het portret was gevorderd dan ineens met het eindresultaat te worden geconfronteerd.’

Inspiratie
Het maken van een portret is voor de kunstenares geen lopende band werk. ‘Nee, het is zeker niet zo dat je acht uur per dag aan het schilderen of tekenen bent. Wanneer je inspiratie hebt en tijd hebt, ga je aan de gang. Ik werk heel secuur en daarom niet snel. Maar ik wil een zo perfect mogelijk resultaat. Het portret moet de gelijke uitstraling hebben als de foto of de persoon die model staat. ‘Toch heeft vanaf een foto mijn voorkeur.’
‘Probeer maar eens als model een half uur een lachend gezicht vast te houden. Het liefst teken ik zwart/wit portretten, zowel mens als dier. Heel leuk is het om poserende kinderen of dieren te tekenen. Alleen zitten ze niet zo lang stil. Wat ik ook erg graag doe is actie-schilderijen maken, zoals een mountain-biker of rennend paard.’
De kunstenares uit De Blesse let voornamelijk op details bij het portretteren. ‘Henk Schippers had een. gelaatsuitdrukking van een ‘vriendelijke man’. Molendijk had weer een andere uitstraling, dat was meer een statige man.

Frans Hof
Een andere bekende streekgenoot, die de kunstenares heeft geportretteerd is Frans Hof. ‘Hij staat levensgroot als muurschildering in de kantine van de voetbalvereniging Steenwijkerwold. Wat was die Frans trots. Toen schoenenfabrikant Hengst op Groot Verlaat in De Meenthe een groots opgezet jubileumfeest hield, werd op dat feest een portret van directeur Sjoerd Hengst onthuld. Ook dat portret kwam van mijn hand’, vertelt Ankie trots.